Sute de mii de copii nu-și văd părinții duși la muncă în străinătate nici măcar o zi pe an. Jumătate din cei plecați nu-și permit vacanțe în România

Sute de mii de copii nu-și văd părinții duși la muncă în străinătate nici măcar o zi pe an. Jumătate din cei plecați nu-și permit vacanțe în România
Publicat: 09/08/2023, 16:10

Peste o jumătate de milion de minori copilăresc în România fără cel puțin un părinte. Dintre aceștia, 184 de mii sunt lăsați de ambii părinți plecați la muncă în străinătate în grija rudelor, bunici, în cea mai mare parte. Mai mult de jumătate din românii duși pe pustii pentru o viață mai bună nu-și permit să-și petreacă nici măcar o zi pe an cu copiii lor, în vacanță în România sau în străinătate, din cauza dificultăților materiale. Vacanțele de vară ale celor mici coincid, din păcate, cu perioadele cele mai încărcate ale părinților, vorbim de cei angajați în construcții, agricultură, turism, servicii.

Conform studiului naţional cu privire la situaţia copiilor cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate realizat de Salvaţi Copiii România în 2022, 13,8% dintre copiii din România, 536.000 de copii, au avut în ultimul an cel puțin unul dintre părinți plecat la muncă în străinătate. Conform estimărilor, per total 184.000 dintre aceştia sunt total lipsiți de îngrijirea directă a părinților, având fie ambii părinți, fie părintele unic susținător al familiei plecat la muncă în străinătate (iunie 2021-iunie 2022).

Jumătate din părinții plecați în străinătate își „văd” copiii doar pe telefon

Mai puțin de jumătate dintre părinții care lucrează în alte țări pot veni să îşi petreacă concediul cu copiii lor rămași în România, susține studiul realizat de Salvați Copiii România, cu sprijinul Poliţiei de Frontieră Române.

Alina, unul din copiii din programele organizației a spus pentru Salvați Copiii, cât de importantă este pentru ea comunicarea cu mama aflată la distanță: „De fiecare dată când pleacă mama, parcă rămân fără aer… e ceva greu, aici, în piept, care nu mă lasă să respir. Dacă n-aș reuși să o văd pe cameră în fiecare seară, cred că aș plânge întruna. Așa, măcar o văd și îi povestesc mereu ce fac, ce note iau, îi zic când mă supără bunicul, când mă cert la școală cu E., prietena mea. Și ea mereu îmi ia apărarea”.

Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii România: „Distanța fizică dintre copil și părintele nevoit să muncească în alte țări nu trebuie dublată de cea emoțională, mai ales că acum e acea etapă în care copiii încep să-și înțeleagă emoțiile și învață cum să reacționeze la situații negative. Miza noastră este aceea de a încuraja apropierea dintre părinte și copil, chiar și acolo unde distanța geografică este mare. Mai mult, ritualul revenirii părintelui acasă, lângă copil, pentru vacanțe, este unul deosebit de important, pentru că reface legături afective cruciale pentru copil”.

„Situația copiilor rămași în țară, în vreme ce părinții lor muncesc în alte state este una complexă, care privește atât vulnerabilitatea socială, cât și pe cea psiho-emoțională. De aceea sunt cruciale menținerea comunicării cu părinții și petrecerea de timp de calitate împreună, în așa fel încât copilul să redobândească sentimentul de normalitate afectivă”, spune, la rândul său, Mihai Gafencu, președinte al organizației Salvați Copiii România.

Sondaj, Nădlac, 9 august 2023:

  • mai puțin de jumătate (48%) dintre părinții care lucrează în alte țări vin în vacanţa de vară în România;
  • 36% dintre părinţi nu pot veni;
  • 15% nu sunt încă decişi cu privire la venirea în ţară.

Principalele țări în care lucrează mamele sunt Italia (21%), Spania (17%) și Austria (12%), iar principalele state în care lucrează tații sunt Germania (24%), Italia (22%) și Marea Britanie (14%).

Principalul motiv pentru care nu vin în vacanță: lipsa banilor pentru concediu, corelată cu faptul că au venit/vor veni în altă perioadă a anului (Paşte, Crăciun) şi lipsa posibilităţii de a îşi lua liber în perioada verii.

În ceea ce priveşte frecvenţa comunicării copiilor cu părinţii plecaţi, conform studiului:

  • majoritatea copiilor, 45%, vorbesc cu părintele plecat zilnic;
  • 10% vorbesc de câteva ori pe zi, 32% o dată la două-trei zile;
  • 7% o dată/săptămână;
  • 7% de câteva ori pe lună sau mai rar.

Doar 42% dintre părinţii care se întorc temporar în ţară au în plan contactarea şcolii în care învaţă copilul – discuţii cu învăţătorul, dirigintele, profesorii, 39% au în plan rezolvarea a diferite probleme familiale, 42% rezolvarea a diferite probleme administrative, 20% rezolvarea a diferite probleme medicale.

Ancheta a fost realizată prin intervievarea aparţinătorilor – fie rude/alte persoane în grija cărora au rămas copiii, fie părintele rămas în ţară, susține asociația Salvați Copiii.

Foto: Salvați Copiii

Citiți și: Gabriela Firea: „Sprijinim FINANCIAR bunicii sau rudele care se ocupă de creșterea copiilor cu părinți plecați la muncă în străinătate”

Câți copii din România au cel puțin un părinte plecat la muncă în străinătate. Peste 4.000 de minori au ajuns în sistemul de protecție specială

Documentul de care copiii românilor plecați în străinătate nu vor mai avea nevoie

Rene Pârșan
Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un instalator care făcea reparații într-o vilă a găsit 30 de kilograme de monede de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Se deschid treptat secțiile în...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
El este Ghiță, tânărul în vârstă de 29 de ani, care și-a pierdut viața într-un...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Activitatea stațiilor ITP din toată țara este oprită! Avarie majoră a sistemului informatic RAR
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Doliu în România! A murit o legendă a țării. Era supranumit „Dumnezeu”
Oana Radu, obicei nociv. Ce obișnuia să facă atunci când ajungea la prieteni.
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
Ce faci în weekendul 23-24 noiembrie. Ce nu trebuie să ratezi sub nicio formă când...
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Femeile dorm mai puțin și se trezesc mai des decât bărbații